Mestskú hromadnú dopravu v Prešove posilnia 4 nové kĺbové trolejbusy

01.05.2011 Prešov

Prešov 1. mája (TASR) – Štyri nové kĺbové trolejbusy, ktoré zakúpi Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP), by mali posilniť mestskú hromadnú dopravu (MHD) začiatkom budúceho roka. Prevádzkovateľ MHD z vlastných zdrojov a bankového úveru za ne zaplatí takmer 2 milióny eur.
Riaditeľ DPMP Peter Janus pre TASR uviedol, že vozidlá, ktoré zakúpili po spustení trolejbusovej dráhy na sídlisku Sekčov v roku 1992, dnes dosahujú hraničnú životnosť, a preto je nevyhnutná obnova vozidlového parku.
\"Realizovali sme medzinárodný tender na nákup 20 trolejbusov na obdobie štyroch rokov. Uzatvorili sme rámcovú dohodu s dodávateľom s tým, že začiatkom budúceho roka by mali byť štyri kĺbové trolejbusy, ktoré nasadíme na tie nosné linky,\" vysvetlil riaditeľ.
Pôjde o nízkopodlažné moderné vozidlá, ktoré by mali mať zhruba o tretinu nižšiu spotrebu elektrickej energie. Podľa Janusa budú musieť v tomto roku začať riešiť obdobným spôsobom aj proces výmeny zastaraných autobusov.
Dopravný podnik sa v posledných dvoch rokoch v rámci výziev eurofondov niekoľkokrát uchádzal o získanie nenávratných finančných prostriedkov. Išlo o dotáciu na takzvané duobusy s alternatívnou možnosťou pohonu, prípadne na vozidlá na plyn, ani jeden z týchto zámerov však nevyšiel.
DPMP, a. s., je 100-% dcérska firma mesta, zamestnáva do 300 pracovníkov, z čoho je približne 190 vodičov. Jeho vozidlový park v súčasnosti pozostáva zo 65 autobusov a 45 trolejbusov.
 

Vyberte región